#innovació tèxtil

El sistema de control de qualitat Aracne guanya als EDIH Awards

  • Els premis, impulsats per la Xarxa Centres europeus d'innovació digital (EDIH), distingeixen els projectes que han proporcionat serveis innovadors a les petites i mitjanes empreses, per recolzar-los en la transformació digital.
  • Aracne prediu tares que es produeixen abans i durant a la teixidura de punt amb màquines circulars de gran diàmetre, permetent reduir els defectes de producció, fomentant l'economia circular.

La spin-off Aracne, constituïda pel centre tecnològic Eurecat , soci col·laborador de Texfor i l'empresa fabricant de maquinària tèxtil Canmartex, especialitzada en el desenvolupament de sistemes predictius i de control de qualitat del
procés de fabricació del teixit de gènere de punt, ha guanyat els European Digital Innovation Hubs (EDIH) Awards, a la categoria de Digitalització Verda.

“El reconeixement al sistema d'Aracne a la Categoria de Digitalització Verda distingeix la innovació que ha introduït la spin-off d'Eurecat i Canmartex a la incorporació de la tecnologia de visió artificial per al control d'agulles i platines, afavorint la fabricació de zero defectes i amb un enfocament cap a la sostenibilitat i l'economia circular”, destaca el director de l'Àrea Industrial d'Eurecat i CTO de la spin-off, Xavier Plantà.

En paraules del CEO de la spin-off, Enric Martí, "la innovació que Eurecat i Canmartex han desenvolupat contribueix a impulsar la sostenibilitat de la indústria, a incrementar la producció i reduir costos de fabricació, així com a millorar el posicionament innovador de les empreses del sector tèxtil".

El sistema de control de qualitat Aracne prediu imperfeccions que es produeixen a les màquines circulars de gènere de punt provocades per l'estat de components crítics de la màquina, com són les agulles i platines, per la qual cosa permet reduir els defectes de producció en més de un 60%, reduint el malbaratament de matèria en el procés de fabricació i, per tant, reduint l'impacte ambiental.

També monitoreja la baixada de teixit quan s'està fabricant, per detectar defectes que s'estan produint en aquest moment, provocats per problemes amb el fil, les taques o els forats, entre d'altres.

Es calcula que, anualment, es generen 92 milions de tones de residus de la indústria tèxtil, un 25% dels quals es produeix durant la fabricació del teixit. En aquest context, la solució tecnològica Aracne permet analitzar en temps real l'estat de degradació dels components més crítics en el procés de fabricació.

L'objectiu és fer un control predictiu mitjançant tecnologies digitals per evitar problemes típics de qualitat o defectes com forats, ratlles i taques, entre d'altres, que generalment es detecten després del procés de fabricació per part de persones expertes o per sistemes automatitzats basats en visió artificial , una vegada que els defectes ja shan produït.

La innovació que Aracne posa al mercat com a resultat de l'activitat de transferència de tecnologia i valorització d'Eurecat, des de la prova de concepte fins a la constitució de l'empresa, té un impacte directe sobre els teixidors de gènere de punt i sobre els constructors de màquina circular de gran diàmetre.

La tecnologia de predicció i control de qualitat desenvolupada està en procés dadaptació a altres processos de la cadena de valor tèxtil.

La innovació d'Aracne es basa en diferents patents de tecnologies que visualitzen i detecten defectes, cadascuna de les quals es pot adquirir com un mòdul, per la qual cosa cada fabricant pot adaptar la solució a la màquina de teixir.