La producció tèxtil a partir de material reciclat és una realitat marcada, tant per la UE com per les normatives nacionals, amb horitzó 2025-2030. L'obligatorietat de reciclar el residu tèxtil ens situa en un escenari on la matèria primera pot provenir del reciclatge pre/post-consum. Però, quina capacitat té la nostra indústria tèxtil per produir amb fibra reciclada? Actualment, hi ha colls d'ampolla difícils de resoldre, en molts casos, per la manca d'informació sobre qui té la capacitat de fer què i amb quines quantitats.
El Projecte FilRec, liderat per Texfor – Confederació de la Indústria Tèxtil i finançat per l'Agència Catalana de Residus – ARC, pretén fer una anàlisi exhaustiva de les filatures a Catalunya (120 empreses), per conèixer les seves capacitats de producció, incorporant material tèxtil reciclat, pre/post consum. La durada del projecte és de 18 mesos.
Els resultats del projecte permetran disposar d'un catàleg en línia de dades, reals i actualitzades, de la producció de filatura que serà de gran utilitat per accelerar l'ús d'aquest tipus de producte per part de teixidors i productors, facilitant-ne l'aprovisionament. El projecte vol ajudar a accelerar la transició cap a un sector tèxtil més circular.
Diagrama gràfic representatiu del projecte FilRec
L'estudi permetrà disposar de dades preliminars per poder fer estimacions de l'impacte real que les dades que posem a disposició poden tenir en l'increment de l'ús de producte amb contingut de fibra reciclada (filatura) i les derivades que aquest fet pot provocar en el reciclatge de residu pre i post-consum. Amb FilRec s'aconseguirà saber capacitats i reptes per conèixer quins són els drivers necessaris per augmentar i escalar capacitats de reciclatge postconsum a Catalunya.
Actualment a Catalunya hi ha un ecosistema únic de reciclatge de cotó preconsum líder a Europa per volum de negoci (375.524.000€) (IDESCAT 2020) i coneixem que hi ha capacitats per reciclar llana i altres matèries primeres com el polièster. Hi ha 120 empreses (INE 2022) de preparació i filat de fibres, cosa que representa una oportunitat única de liderar la transició en producció de matèries primeres reciclades recolzades per la directiva europea de residus i l'estratègia europea tèxtil (2022). Per això cal generar productes amb baix impacte utilitzant matèries primeres reciclades, producció de proximitat apuntalada en el marc de treball industrial a Europa (descarbonització, baixa empremta de carboni i hídrica, etc.).
Gràcies a aquest projecte, es coneixeran les variables necessàries per escalar el reciclatge postconsum, es desincentivarà la generació de residu tèxtil, augmentarà el reciclatge de tèxtil postconsum i es potenciarà el reciclatge i la valorització del residu tèxtil per recuperar les fibres i generar nous productes tèxtils . També s'espera poder generar un impacte en l'estalvi de matèries primeres verges amb un valor estimat de 14.000 tones, encara que podrien ser més si aconseguissim que els nostres filadors de reciclatge fossin una peça clau per reciclar residus d'altres comunitats autònomes.