Projecte en curs

TeixRec. Estudi de capacitats productives de tissatge i processos de tintura i acabat de teixit amb contingut de fibres reciclades, pre i post consum i reptes per incrementar la producció.

L'estudi accelerarà tot el procés cap a la circularitat de la indústria i ajudarà a la gestió dels residus tèxtils pre i post consum

El nou marc legislatiu que prepara la UE i les normatives nacionals per al tèxtil, amb horitzó 2030, preveuen que la producció utilitzi material reciclat. Això obligarà a reciclar el residu tèxtil i que la matèria primera provingui del reciclatge pre i post consum. Actualment es desconeix el punt de partida de les capacitats de producció industrial quant a producte de capçalera (filatura, tissatge, tints i acabats) que continguin fibra reciclada. El repte augmenta si pensem en la fibra postconsum, perquè encara hi ha dificultats tècniques que s'han de solucionar (escalabilitat del reciclatge químic, separació automatitzada, eliminació d'impropis, quantitats suficients i de qualitat de matèria primera, etc.).

Donar a conèixer al sector tèxtil quins són les capacitats productives de les empreses de tissatge i tintura i acabat de teixits accelerarà tot el procés cap a la circularitat de la indústria i ajudarà a la gestió dels residus tèxtils postconsum.

El Projecte TeixRec, dirigit per Texfor – Confederació de la Indústria Tèxtil i finançat per l'Agència Catalana de Residus – ARC, neix amb l'objectiu de dur a terme una anàlisi exhaustiva de les empreses dedicades a la producció de teixits i processos de tints i acabats a Catalunya (370 empreses, per conèixer-ne les capacitats de producció, incorporant material tèxtil reciclat, pre/post-consum. També es pretén conèixer possibles problemes en la producció o limitants de fabricació, analitzats per tipologia de matèries primeres reciclades: cotó, llana, polièster, etc. Tindrà una durada de 18 mesos.

Els resultats del projecte permetran elaborar i disposar d'un catàleg en línia de dades, reals i actualitzades, de la producció de tissatge i processos de tintura i acabat amb material reciclat que serà de gran utilitat per accelerar lús daquest tipus de producte per part de productors, facilitant el seu aprovisionament. El projecte vol ajudar a accelerar la transició cap a un sector tèxtil més circular.

Diagrama gràfic representatiu del projecte TeixRec

 

Objectius Qualitatius de TeixRec:

  • Conèixer els reptes dels teixidors, tintorers i acabadors per utilitzar fibra reciclada i incrementar la producció de teixits i teixits acabats amb continguts reciclats fibra a fibra per a diferents fluxos de residus: cotó, llana, polièster i fibres sintètiques. Indicador: Informe dels reptes.
  • Conèixer dades de capacitats productives de tissatge i fàbriques de tintura i acabat de teixit amb contingut de fibra reciclada pre i post consum per a diferents fluxos de residus a Catalunya.
  • Fomentar la circularitat i l'ús de primera matèria reciclada a la cadena de valor tèxtil Indicador: nombre de participants a les jornades, impactes a les publicacions en xarxes socials i visites del catàleg digital Avaluació Actuacions realitzades

Objectius Quantitatius del projecte:

  • Obtenir dades d'un mínim de 50 unitats productives de tissatge i fàbriques de tintura i acabat de diferents matèries primeres.
  • Redacció d'un informe de capacitats productives de tissatge i fàbriques de tintura i acabat de teixit amb contingut de fibra reciclada, pre i post consum, per a diferents fluxos de residus a Catalunya.
  • Redacció d'un informe de reptes i barreres a la circularitat de les unitats productives de tissatge i fàbriques de tintura i acabat per a diferents matèries primeres: Cotó, llana, polièster.
  • Jornades de difusió. Celebrar 3 jornades de difusió, 1 d‟abast català, 1 d‟àmbit estatal, 1 d‟abast internacional.
  • Elaborar un Catàleg Digital amb les capacitats productives dels teixidors, acabadors i tintorers per facilitar l'aprovisionament per part de confeccionistes i productors.