Com a socis del projecte, finançat per la Unió Europea, SOLSTICE, compartim les conclusions dels treballs de prospectiva sobre la situació actual de l'ecosistema tèxtil a Europa. L'estudi s'ha centrat a analitzar 4 regions: Grenoble, Berlin, Prato i Catalunya. A continuació, els resultats.
La indústria tèxtil s'enfronta a reptes crítics en matèria de sostenibilitat, especialment pel que fa a la reducció de residus i el foment d'una economia circular. Un dels principals problemes és la manca d'infraestructures i serveis que fomentin la reparació, la reutilització i la readaptació dels tèxtils, cosa que impedeix als ciutadans participar plenament en la circularitat Per tant, la transformació de la indústria és essencial per combatre el canvi climàtic, cosa que requereix models de negoci innovadors i infraestructures accessibles que donen suport als comportaments circulars. Abordar aquests reptes no només és vital per reduir els residus, sinó també per crear comunitats. i economies sostenibles.
En resposta a aquestes qüestions, el procés de reflexió darrere del projecte SOLSTICE va començar amb el reconeixement que els sistemes existents a moltes regions d'Europa no recolzen prou les pràctiques circulars.
L'enfocament inicial se centra a comprendre l'ecosistema actual de tèxtils circulars a 4 territoris, avaluar els fluxos de materials i identificar les bretxes a la infraestructura . El soci de SOLSTICE , Circle Economy , lidera l'anàlisi de l'estat actual. El seu treball augmentarà la nostra comprensió de l'ecosistema de tèxtils circulars en aquests territoris, proporcionant informació crítica sobre les àrees que requereixen una acció immediata . Aquesta anàlisi no només guiarà la selecció d'intervencions circulars que es posaran a prova a aquestes regions d'estudi de cas , Sinó que també contribuirà al disseny de models que es puguin adaptar i implementar a altres llocs .
El panorama actual a Grenoble-Alpes Métropole (França), Berlín (Alemanya), Prato (Itàlia) i Catalunya (Espanya) revela un conjunt divers de fortaleses, desafiaments i oportunitats per als tèxtils circulars . Cada ciutat i regió aporta característiques i especialitzacions úniques que contribueixen a una visió d'economia circular, centrada a les 5R: reutilitzar, reparar, rebutjar/reduir, reciclar i readaptar:
Grenoble-Alps Métropole destaca pel seu enfocament en iniciatives de reutilització i reparació, integrades en una economia dinàmica impulsada per l'alta tecnologia Tot i que el sector tèxtil de la zona és més petit, iniciatives com ara botigues de segona mà, llocs d'intercanvi i centres de reparació. proporcionen infraestructura essencial. Grenoble també aprofita la seva condició de segon centre de recerca més gran de França per impulsar la innovació, cosa que la converteix en un actor clau en els esforços de circularitat.
Berlín , com a centre neuràlgic de la UE per a la reutilització, la reparació i la readaptació, compta amb un ecosistema de moda circular ben desenvolupat. La ciutat compta amb una història rica en l'àmbit de la moda i està en procés de convertir-se en un líder modern en moda sostenible i reciclatge. La indústria de Berlín abasta petites entitats que cobreixen la major part de la cadena de valor i es beneficien de l'important paper d'Alemanya en la innovació tèxtil, especialment en la indumentària tècnica i els teixits intel·ligents. La combinació d'història, moda i sostenibilitat de Berlín constitueix un exemple sòlid d'integració del passat i el futur en la seva economia circular.
Prato és una potència tèxtil històrica, amb un ecosistema industrial consolidat centrat en la reutilització, la classificació i el reciclatge. i reciclar materials de manera eficient. La fortalesa de la ciutat resideix en la producció especialitzada, impulsada per la innovació tecnològica i la inversió en maquinària. de 6.800 empreses tèxtils, Prato contribueix significativament a la producció tèxtil d'Europa, fet que la converteix en un centre d'exportacions tèxtils d'alt valor. El seu compromís amb el reciclatge i la col·laboració industrial reflecteix una economia circular profundament arrelada a la cultura local.
Catalunya , amb la seva àmplia i diversa producció tèxtil, se centra en la reutilització i el reciclatge. Ha evolucionat des dels tèxtils tradicionals com la llana i el lli a mercats més especialitzats, inclosos els tèxtils tècnics i la moda. El sector tèxtil de Catalunya ocupa gairebé 65 000 persones, la majoria treballant en petites i mitjanes empreses. La infraestructura de gestió de residus tèxtils de Catalunya és particularment sòlida, amb un nombre creixent de marques de roba sostenible i 15 residus tèxtils autoritzats. Aquesta diversitat en la producció i el processament de tèxtils dóna a Catalunya un avantatge integral per donar suport a iniciatives circulars.
L'anàlisi de Circle Economy sobre el comportament dels consumidors a Grenoble, Berlín, Prato i Catalunya destaca els diversos enfocaments del consum de moda i la sostenibilitat , encara que és important assenyalar que, per ara, les dades de Prato, Grenoble i Berlín reflecteixen les tendències nacionals en comptes d'informació específica de cada ciutat . Tot i això, en el cas de Catalunya, l'anàlisi abasta tant el nivell regional com el nacional, cosa que proporciona una comprensió més matisada dels hàbits dels consumidors.
Les properes passes del procés d'avaluació se centraran a mesurar l'impacte de les iniciatives tèxtils circulars en tres categories essencials: social, ambiental i espacial .
En primer lloc, es realitzarà un mapeig de l'accessibilitat de les solucions tèxtils circulars a diferents perfils socioeconòmics . Aquesta anàlisi ajudarà a entendre com es poden adoptar més àmpliament aquestes iniciatives a diverses comunitats.
A més, es realitzaran investigacions sobre els beneficis d'ocupació local generats per les pràctiques tèxtils circulars , posant èmfasi en la seva contribució a les economies locals. Al front ambiental, la investigació se centrarà en les emissions vinculades a la producció tèxtil, el transport i la gestió de residus , abastant tant les fonts directes com les indirectes. L'objectiu és avaluar com les pràctiques circulars poden reduir les empremtes materials dins la indústria. Una revisió de les pràctiques actuals de gestió de residus proporcionarà informació sobre les àrees de millora, d'acord amb els objectius de sostenibilitat.
Per fonamentar les avaluacions, caldrà diversos conjunts de dades, inclosos indicadors relacionats amb la cadena de valor tèxtil i dades espacials. La informació clau inclourà característiques urbanes com ara fronteres administratives, xarxes de transport, infraestructures verdes i instal·lacions de gestió de residus. A més, es recopilaran dades sobre la densitat de població i els perfils socioeconòmics i se centraran en aspectes com els ingressos, l'edat i els nivells d'educació. Comprendre la demografia de les regions involucrades serà vital per identificar tant els desafiaments com les oportunitats per promoure els tèxtils circulars . Finalment, s'establirà una línia de base per a l'ocupació a tota la cadena de valor tèxtil, analitzant els equivalents a temps complet (ETC) en diversos sectors, des de la producció de fibres fins al reciclatge. Això inclourà dades laborals segmentades per edat i gènere, que proporcionaran informació qualitativa sobre la remuneració, les habilitats, la representació i els acords sectorials.
La versió final d'aquesta anàlisi exhaustiva, que es publicarà durant l'estiu del 2025, informarà sobre les intervencions estratègiques i guiarà el disseny dels propers pilots SOLSTICE